Härliga upplevelser i Kroatien

Härliga upplevelser i Kroatien

Apr 25, 2024 Gästinlägg 0Kommentarer

Jag hade bokat en privat villa i Medulin-bukten där jag skulle ta emot mitt träningsgäng för en veckas träning & coachning. Men alla mina resor är mer än bara träning och tid ges för att upptäcka och uppleva destinationen - vad är annars vitsen med att åka utomlands på dessa veckor?

Vi flög till Pula som är den största staden i området Istrien som är en halvö i nordvästra Kroatien. Det är lätt att gilla Istrien, i alla fall om man gillar medeltidsstäder, god mat, lugnt tempo och ett fantastisk hav som skiftar i smaragdgrönt. Dessutom om du är ett fan av Italien så ser du tydligt den starka fläkten av Italien över hela den hjärtformade halvön vid Adriatiska havet.

Kopplingen till den italienska perioden i historien märks både i matkulturen och arkitekturen. Längs kusten ligger medeltidsstäder med smala gator och tvättlinor mellan husen. Intill sträcker sig små badorter med kristallklart vatten inramade av pinjeträd. Man badar från badterrasser längs strandpromenaderna eller vid små klapperstenstränder. Att hitta sandstränder som många är vana vid blir helt klart en utmaning.

Jag landade ett dygn innan incheckningen i villan vilket gav mig och min reseguide Morgan en extra natt att upptäcka. Valet hamnade då på ett besök i Rovinj. Rovinj är en av de mest charmiga kuststäderna i Istrien. Det är en medeltidsstad med kullerstensgränder, gamla charmiga hus längs med smala gränder och denna välputsade ojämna gatsten var så len och sval mot mina fötter så jag har aldrig upplevt nåt liknande.

Staden var full av liv, caféer, restauranger, små butiker och små badplattformar mellan huskropparna. I hamnen kunde du hör glada tillrop och se båtarna lämna och anlända och från Rovinj samt flera andra städer i Istrien så kan man ta båten över till Venedig under högsäsong.

I Rovinj så bodde vi på ett otroligt charmigt litet hotell med endast 7 rum. Vi välkomnades direkt av ägaren själv med ett glas bubbel och tilltugg. Jag kan varmt tipsa om detta boende ett par nätter i Rovinj. Hotellet heter Spirito Santo Palazzo Storico.

Veckan går vidare och vi tuffar på i vår hyrbil. Trafiken är lugn och det är enkelt att köra i hela området. Nu är det dax att checka in på nästa ställe som ligger lite på ”landet” men med gångavstånd både till byn Pomer och den mindre staden Medulin. Pomer hann vi bara köra igenom och by är det riktiga ordet medan Medulin är en lite mindre ort med både en riktig sandstrand/beach, en hamn och en gågata full av restauranger och små butiker. Inte fullt lika charmigt som Rovinj dock.

Pula låg ganska nära och av naturliga skäl så blev det ett par besök även där. Pula är känt för den stora amfiteatern Arena som dominerar stadsbilden och som ständigt påminner om arvet från romartiden. Den centrala delen av Pula domineras av smala gator, kullerstensgränder och byggnader som fanns där för över 2000 år sedan. Många små trevliga caféer och restauranger samt butiker för shopping.

Pula var helt okej för ett besök och även härifrån kunde man ta båten över till Venedig vilket några av oss i träningsgruppen beslutade oss för att göra över dagen men vågorna satte tyvärr stopp för vår färd. Det stoppade förstås inte mig då jag upptäckte att man med ungefär samma tidsåtgång kunde köra bil över till Venedig vilket några av oss då gjorde. Venedig är en upplevelse i sig och jag är väldigt glad över att ha fått chansen att få uppleva det över en dag vilket jag också tycker räcker gott nog. Otroligt häftig och vackert måste jag säga.

Eftersom detta var en jobbresa vilket innefattar flera träningspass under veckan så arbetar jag hela tiden med att hitta närliggande träningsmöjligheter och upplevelser ute i naturen. Jag fick då nys om en nationalpark i Premantura som låg endast en ca. 20 minuter bilresa bort från vår villa. Nationalparken Kamenjak, vilket ställe, helt fantastisk. Man kan åka bil in i parken men till en kostnad men du kunde även cykla vilket jag såg flera som valt att göra. Vi däremot valde att gå längs med klipporna till den enda lilla beach som utlovade sandstrand och sandbotten. Vi gick i alla fall minst 35 minuter, upp och ner, längs med kritvita grusvägar till småstigar och klippor längs med vattnet. Det var otroligt vackert. Och på tal om vattnet, det var precis som man kan tänka sig när man ser på vykort från Kroatien. Här kan du uppleva skönhet, en orörd natur och det rena havet. Det finns även ett par beachbarer längs med stranden och så självklart Safaribar där vi sedan efter ett träningspass och ytterligare minst 35 minuter promenad längre ut i parken hamnade för lunch, vin, sol, bad och klipphoppning. Vid Safaribar samlas hopparna för att uppleva ruset av att hoppa ner i det turkosgröna vattnet med den kritvita stenbotten, helt magiskt. Och självklart så hoppade jag.

Dagen då vi skulle ta flyget hem så hade vi några timmar på oss innan take off och vi hade fortfarande vår hyrbil så jag och Morgan packade ihop våra väskor, hoppade in i bilen med sikte på sol och bad. Vi körde lite på måfå för att se vart vi hamnade och ganska tidigt såg vi badskyltar som ledde oss till havet. Vi parkerade bilen och gick ner mot vattnet och plötsligt öppnar det sig med klippor att ligga på och en massiv stenstrand av kritvita slätslipade stora stenar och helt klart smaragdgrönt vatten. Helt ärligt så vet vi knappt vart vi var, vi chansade och körde på känn men vilket ställe.

Sammanfattningsvis så fick jag mersmak av Kroatien och kan absolut tänka mig att upptäcka mer av detta fantastiska land.

Lämna en kommentar

*
*
Webbplatsens url med http://
*
* Captcha